Op 27 maart 2022 werd voor een klein publiek opgetreden door Fons. De rangen waren behoorlijk uitgedund door afzeggingen, die corona gerelateerd waren en vanwege de vele verjaardagen die uitgerekend dit weekend gevierd werden. Toch vond een 100 jarige (!) veteraan de weg naar de Kubus, waar hij zichtbaar genoot van de voorstelling.

 

Fons heeft geprobeerd historische feiten, gezien vanuit zijn eigen afkomst en achtergrond, te belichten en inzicht proberen te verschaffen in het Indisch zijn, zoals hij dat ervaren heeft en nog steeds ervaart.

 

In zijn eigen leven zorgt zijn achternaam voor verwarring. Sommige mensen veronderstellen dat hij een Molukker is, maar wat zij niet beseffen is dat er ook Indische mensen zijn met een, van oorsprong, Molukse achternaam. Dat was een van de onderwerpen waar hij het over heeft gehad.  Na de voorstelling  werd er over veel besproken onderwerpen nagepraat.

 

Dat is de essentie van zijn optredens: een discussie op gang brengen over onderwerpen die hem aanspreken. Daarbij speelt zijn afkomst en de Indische geschiedenis in het algemeen een grote rol. Als je dan ook nog na de voorstelling van een buffet kan genieten dat door de sponsoren van de show is bekostigd, kan je dag niet meer stuk. Veel van de aanwezigen kijken alweer uit naar zijn volgend show, waarin Tante Lien een bijzonder optreden zal gaan verzorgen.