Als Tuan Bonkar (volledige naam: Tuan Bonkar Bin Angir Riboet Gedeh de 3e), de Indische artiestennaam van de Lelystadse auteur Fons Pattynama en de tweelingbroer van Fons zijn andere alter ego Fonzu Kokonattsu, vertelt hij en geeft voorlichting over het  Koninklijk Nederlands Indisch Leger (later Koninklijk Nederlands Indonesisch Leger,  afgekort KNIL).

 

Het wordt een voorstelling op zondag 14 januari 2024 aanvang 14:30 uur, waarin Tuan Bongkar  probeert de toeschouwer een stuk geschiedenis bij te brengen over de oude kolonie Nederlandsch-Indië en hij spitst zich daarbij toe op het KNIL, het vergeten leger.

 

Na meer dan 65 jaar na de opheffing van het KNIL zijn nog niet alle wonden geheeld en wordt er nagenoeg niets over onderwezen. In de voorstelling komen zowel humoristische als verdrietige zaken aan het licht. Daarin speelt ook de geschiedenis van zijn familie een rol.

 

Tevens wordt inzicht verschaft over het lot van de ex-KNIL militairen, hoe er na de opheffing met hun belangen werd omgegaan en welk een groot verdriet de meesten van hen met zich meedragen. In dit kader verheugt Tuan Bongkar zich op de mogelijke aanwezigheid van veel veteranen met hun aanhang, die hopelijk vandaag de voorstelling zullen bijwonen.

  

Het zou Tuan Bongkar een groot genoegen doen als onder de aanwezigen ook een groot aantal jongeren aanwezig zouden zijn, zodat zij hun kinderen kunnen vertellen over de geschiedenis van een KNIL-er en de geschiedenis van het vergeten leger....